Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Prik tegen meningokokken ook voor adolescenten in RVP

20-12-2018
Alle 14-jarigen moeten vaccinatie tegen meningokokken C en W – in de vorm van een MenACWY-vaccin – voortaan permanent aangeboden krijgen via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Dat adviseert de commissie Vaccinaties van de Gezondheidsraad. Vaccinatie tegen type B, waarvoor een ander vaccin beschikbaar is, raadt de commissie vooralsnog niet aan om op te nemen in het RVP.
Prik tegen meningokokken ook voor adolescenten in RVP

Vanwege een toename van het aantal ziektegevallen veroorzaakt door meningokokken W is eerder dit jaar het RVP al aangepast voor kinderen van 14 maanden. Het MenC-vaccin, dat alleen beschermt tegen type C, is toen vervangen door het MenACWY-vaccin. Ook is dit jaar al een start gemaakt met het inenten van adolescenten tegen meningokokken C en W. Dit betreft echter een noodmaatregel bedoeld voor een periode van twee jaar. De commissie pleit er nu dus voor om het standaard aan te bieden aan 14-jarigen, naast behoud van de vaccinatie op de leeftijd van 14 maanden.

Een vaccin tegen meningokokken B zit nog niet in het RVP. De commissie raadt opname daarvan af omdat er nog onvoldoende gegevens zijn over de mate van groepsbescherming, terwijl wel bekend is dat met name zuigelingen hoge koorts kunnen krijgen. 

Document acties

Back to top