Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Waarschuwing hypoglykemisch coma bij fluorchinolonen

PW45 - 09-11-2018
De productinformatie van enkele geneesmiddelen moet worden aangepast. De Co-ordination group for Mutual recognition and Decentralised procedures – human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).
Waarschuwing hypoglykemisch coma bij fluorchinolonen

Bij ciprofloxacine wordt bij de waarschuwing over dysglykemie toegevoegd dat gevallen van hypo­glykemisch coma zijn gemeld. Ook wordt de bijwerking syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon (SIADH) toegevoegd met frequentie ‘niet bekend’. Een waarschuwing over een verhoogd risico op vallen bij ouderen wordt toegevoegd bij lorazepam. Nomegestrol krijgt de contra-indicatie en waarschuwing voor de aanwezigheid of voorgeschiedenis van meningeoom en toevoeging van de bijwerking meningeoom met frequentie ‘zelden’.

Daarnaast heeft de CMDh aanbevelingen gedaan voor twee groepen geneesmiddelen. Bij geneesmiddelen die ACE-remmers bevatten dient opgenomen te worden dat de interactie met sacubitril/valsartan, racecadotril en vildagliptine kan leiden tot een verhoogd risico op angio-oedeem en dat de interactie met trimethoprim, ciclosporine en heparine kan leiden tot een verhoogd risico op hyperkaliëmie. Deze toevoegingen volgen na de beoordeling van uitkomsten bij cilazapril en de aanwijzing dat deze farmacodynamische interacties klasse-effecten van ACE-remmers betreffen.

Verder wordt naar aanleiding van de waarschuwing bij ciprofloxacine over een risico op hypoglykemisch coma, deze waarschuwing ook toegevoegd bij andere fluorchinolonen.

Document acties

Back to top