Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Therapieontrouw groot bij astma/COPD-patiënten

PW16 - 11-04-2018
Bijna één op de vier mensen met COPD (24%) en één op de drie mensen met astma (36%) neemt zijn medicijnen niet zoals voorgeschreven. Veel van deze patiënten hebben ook behoefte aan extra hulp bij het gebruik van hun medicatie. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL in opdracht van het Longfonds.
Therapieontrouw groot bij astma/COPD-patiënten

Het NIVEL noemt het opvallend dat een kwart tot een derde van de mensen met astma aangeeft onvoldoende te kunnen meebeslissen over hun behandeling. Bij COPD patiënten is dit zelfs 40%. “Mensen die het gevoel hebben niet mee te kunnen beslissen zijn ook minder therapietrouw”, aldus de onderzoekers.

De extra hulp waar COPD- en astmapatiënten behoefte aan hebben kan bestaan uit extra controle, uitleg over bijwerkingen, ademhalingsoefeningen en wat te doen als de klachten verergeren.     

Om zorgverleners, beleidsmakers, zorgverzekeraars en longpatiënten zelf ervan bewust te maken dat therapietrouw zowel gezondheidswinst als kostenbesparingen oplevert, heeft het NIVEL in opdracht van het Longfonds twee factsheets ontwikkeld over medicatiegebruik bij astma en COPD.

Deze factsheets zijn gebaseerd op gegevens die in juli 2017 door het NIVEL zijn verzameld onder astma- en COPD-patiënten.

Document acties

Back to top