Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Slechts enkele farmabedrijven gericht op arme landen

Access to Medicine te weinig aandacht voor ernstige ziekten

PW48 - 22-11-2018
Van de twintig grootste farmaceutische bedrijven zetten vijf zich het meest in voor de toegang tot medicijnen in ontwikkelingslanden. Daarbij richten ze zich voornamelijk op vijf ernstige ziektes. Dat blijkt uit de Access to Medicine Index 2018.
Slechts enkele farmabedrijven gericht op arme landen

Volgens de onafhankelijke ranglijst van de Access to Medicine Foundation is Takeda de snelste stijger: het bedrijf gaat van de vijftiende naar de vijfde plaats. GSK heeft opnieuw de leiding en Novartis stijgt van de derde naar de tweede plaats, voor Johnson&Johnson en Merck.

Uit de index blijkt verder dat de farmaceutische branche zich voornamelijk richt op: malaria, hiv/aids, tuberculose, de ziekte van Chagas en leishmaniasis. Deze vijf ernstige ziektes staan hoog op de prioriteitenlijst van de Wereldgezondheidsorganisatie en andere partijen, een lijst van in totaal 45 ziektes.

Sinds de vorige ranglijst zijn minstens 66 geneesmiddelen uit de pijplijn op de markt gekomen. Dit zijn middelen voor 14 ziektes binnen de index, waarvan de helft is gericht op de behandeling van kanker.

Volgens de Access to Medicine Foundation worden bedrijven er steeds beter in om hun geneesmiddelen voor arme mensen beschikbaar te maken. Zo stemmen ze hun prijsstrategieën beter af op wat verschillende bevolkingsgroepen kunnen betalen, maar passen dit uiteindelijk maar in weinig landen ook daadwerkelijk toe, meestal alleen in opkomende markten zoals China en Brazilië.

Ondanks de vooruitgang blijft het precair dat slechts enkele bedrijven het overgrote deel van het urgente onderzoek voor hun rekening nemen. Want als één bedrijf zicht terugtrekt is de impact enorm, aldus de Access to Medicine Foundation.

Document acties

Back to top