Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Personeelstekorten in zorginstellingen nog groot

08-11-2018
Negen op de tien verpleegkundigen en verzorgenden werken bij een zorginstelling die te maken heeft met personeelstekorten. Dat blijkt uit peiling van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) onder ruim 2500 leden.
Personeelstekorten in zorginstellingen nog groot

Zes op de tien van de respondenten zien hun werkgever in actie komen om de personeelstekorten en de torenhoge werkdruk in de zorg aan te pakken. Tegelijkertijd geeft 38% aan dat de werkgever geen actie onderneemt.

De meest genoemde maatregelen van werkgevers zijn: meer mensen opleiden (55%), meer overwerken (44%), extra inzet van ondersteunend personeel (41%), patiëntenstops en het niet benutten van bedden (20%). Ook worden zorgmedewerkers die nieuwe collega’s aandragen beloond met eenmalige bonussen of dinerbonnen.

Verder geeft 40% van de verpleegkundigen en verzorgenden ondervraagden aan dat er op de werkvloer collega’s worden ingezet die het werk dat ze uitvoeren niet mogen en niet kunnen uitvoeren. 80% maakt zich zorgen over de risico’s die dit kan opleveren voor de veiligheid en het welzijn van patiënten.

 

Document acties

Back to top