Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Inhibin voortaan op recept door ernstige hartproblemen

PW46 - 08-11-2018
Het geneesmiddel Inhibin (hydrokinine) voor de behandeling van nachtelijke beenkrampen is voortaan alleen op recept verkrijgbaar. Dat heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) besloten op basis van onderzoeken waaruit blijkt dat bij patiënten met een verhoogd risico op hartritmestoornissen, ernstige hartproblemen kunnen optreden.
Inhibin voortaan op recept door ernstige hartproblemen

Twee recente wetenschappelijke studies lieten een verhoogde sterfte zien bij producten met kinine. Het risico op bijwerkingen aan het hart – waaronder overlijden – bleek groter bij langdurig gebruik van kinine en bij patiënten die bepaalde hartritmestoornissen hebben of daar een verhoogd risico op hebben. Omdat kinine en hydrokinine een vergelijkbare werking hebben, is het volgens het CBG aannemelijk dat hydrokine ook een risico geeft op hartritmestoornissen.

Uit een van de twee recente studies kan worden geschat dat wanneer 100 patiënten 1 jaar lang producten met kinine gebruiken er minimaal 1 patiënt extra overlijdt dan wanneer ze geen producten met kinine zouden gebruiken.

Op basis van deze nieuwe inzichten heeft het CBG besloten de afleverstatus van Inhibin te wijzigen van ‘uitsluitend apotheek’ (UA) naar ‘uitsluitend recept’ (UR). 

 

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Inhibin, Hydrokinine, CBG
Back to top