Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Patiënten vinden zorg niet veiliger

PW18 - 26-04-2018
Vier van de tien patiënten zegt in de afgelopen twee jaar te hebben meegemaakt dat er iets mis ging in de zorg en volgens twee op de tien ging het bijna mis. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder ruim zesduizend patiënten.
Patiënten vinden zorg niet veiliger

Veiligheid in de zorg is in de ogen van patiënten in de afgelopen twee jaar niet verbeterd, concludeert de Patiëntenfederatie Nederland op basis van dit onderzoek dat ook in 2015 werd uitgevoerd.

Verder daalde ook het vertrouwen van patiënten in hun zorgverleners in de afgelopen drie jaar. 43% zegt zich ‘altijd’ en 44% ‘meestal’ in veilige handen te voelen; drie jaar geleden was dat respectievelijk 46% en 45%. Deze verschillen zijn niet groot, maar geven volgens de patiëntenfederatie wel te denken omdat de afgelopen jaren grote inspanningen zijn gedaan om de zorg veiliger te maken.

Uit het nog lopende onderzoek blijkt verder dat zorgverleners wel vaker erkennen dat er een fout is gemaakt, ook bieden ze vaker hun verontschuldiging aan en nemen ze sneller contact op met de patiënt over de fout. Bij 41% van de patiënten gebeurde dat in de afgelopen twee jaar binnen 24 uur, drie jaar geleden was dat nog 34%.

Patiëntenfederatie Nederland roept het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de positie van patiënten verder te versterken: in de spreekkamer, behandelkamer en aan het bed. Ook moeten patiënten door zorgverleners vaker en beter worden betrokken bij het voorkomen van fouten.

Document acties

gearchiveerd onder: Veiligheid, Patiënten, Gezondheidszorg
Back to top