Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Oncolytica doelwit voor vervalsers

29-03-2018
Oncolytica blijken een interessant doelwit voor vervalsers die geneesmiddelen namaken. Het probleem lijkt niet groot, maar vervalste geneesmiddelen zijn vooral in de klinische praktijk moeilijk te herkennen. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Oncolytica doelwit voor vervalsers

De vervalsers hebben vooral interesse in vloeibare oncologiegeneesmiddelen omdat deze eenvoudig zijn na te maken, concludeert het RIVM in een overzichtsartikel dat is gepubliceerd in The Lancet. Voor het artikel heeft het RIVM gekeken wat er in de wetenschappelijke literatuur bekend is over farmaceutische misdaad en vervalste oncolytica in het bijzonder.

De vervalsingen kunnen veel winst opleveren en een gebrek aan werkzaamheid valt niet altijd op. Uit incidenten in het buitenland blijkt dat ook zorgverleners het doelwit kunnen zijn van vervalsers.

Om detecteerbaarheid van vervalsingen te vergroten is het rapporteren van een verminderde werkzaamheid of ongebruikelijke effecten bij geneesmiddelengebruik van groot belang, benadrukt het RIVM.

Nieuwe maatregelen van de Europese Unie moeten de officiële handelskanalen schoon houden. Toch is volgens het RIVM blijvende aandacht vereist door de steeds betere technieken om vervalsingen te maken en de globalisering van de illegale handel.

Document acties

Back to top