Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NZa: nieuw regels voor vergoeding leefstijlcoaching

PW24 - 06-06-2018
Om leefstijlcoaching in rekening te kunnen brengen voor patiënten met overgewicht en obesitas heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) regels ontwikkeld.
NZa: nieuw regels voor vergoeding leefstijlcoaching

De zogenaamde Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) kan vanaf 2019 worden vergoed vanuit de basisverzekering. Het gaat daarbij om advies en begeleiding over voeding, beweging en gedrag, met als doel een gezondere leefstijl voor de patiënt.

In Nederland komen zo’n vijf miljoen mensen in aanmerking voor leefstijlcoaching. De huisarts kan patiënten doorverwijzen naar leefstijlcoaches, fysiotherapeuten en diëtisten, die deze zorg kunnen leveren.

Een GLI duurt 24 maanden en de bekostiging sluit hierop aan, maar deze interventie wordt alleen vergoed als de gekozen vorm bewezen effectief is.

De regels van de NZa gelden niet voor leefstijlcoaching van kinderen. Op dit moment vinden experimenten plaats naar de ketenaanpak van een gezonde leefstijl van kinderen. Aan de hand van de uitkomsten bekijkt het zorginstituut hoe, op korte termijn, de zorg voor kinderen met overgewicht kan worden opgezet.

Document acties

gearchiveerd onder: Vergoeding, Leefstijlcoaching
Back to top