Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IGJ: patiënt loopt risico in particuliere kliniek

PW24 - 06-06-2018
Particuliere klinieken volgen de richtlijnen voor infectiepreventie en het operatieve proces onvoldoende. Hierdoor kan gezondheidsschade ontstaan en wordt de verspreiding van micro-organismen onvoldoende tegengegaan. Dat blijkt uit een toetsing van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ).
IGJ: patiënt loopt risico in particuliere kliniek

De kwaliteit van de infectiepreventie is met name onvoldoende in de klinieken zonder operatieafdeling, concludeert IGJ op basis van onaangekondigde bezoeken in 31 particuliere klinieken.

In de klinieken zonder operatieafdeling waren de professionals niet goed bekend met de geldende normen en leefden deze minder na dan in de klinieken met een operatieafdeling. De inspectie vindt deze verschillen onacceptabel: patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat klinieken alle voorzorgsmaatregelen treffen om zorginfecties en besmetting met micro-organismen te voorkomen.

In de helft van de getoetste klinieken was de medicatieveiligheid op belangrijke onderdelen niet op orde. Van de 25 klinieken met een medicatiekoelkast werd in twaalf klinieken de temperatuur niet of niet goed gelogd. Dit betekent dat in bijna de helft van de betreffende klinieken de kwaliteit van de gekoelde medicatie niet kon worden gegarandeerd.

In 18 klinieken was de veiligheid van het geneesmiddel niet gegarandeerd door het ontbreken van een openingsdatum. Ook de dubbelchecks van high risk-medicatie tijdens operaties werd niet in alle bezochte klinieken uitgevoerd.

Verbetermaatregelen

In de klinieken waar risico’s zijn geconstateerd heeft IGJ verbetermaatregelen opgelegd en is de zorg op deze punten verbeterd. Het is echter noodzakelijk dat het veld zelf breed in beweging komt en de noodzakelijke verbeteringen doorvoert, benadrukt de inspectie. Sinds 2015 heeft IGJ het toezicht op particuliere klinieken uitgebreid, en ook in 2018 staat het toezicht weer hoog op de agenda.

De inspectie bezocht de 31 klinieken in de periode augustus 2016 tot en met april 2017. Middels een steekproef uit 410 particuliere klinieken werd de selectie gemaakt. Particuliere klinieken verzorgen diverse ingrepen, variërend van implantaatchirurgie en dermatologische zorg tot ooglidcorrecties en het injecteren van rimpelvullers.

 

Document acties

Back to top