Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Niet meer maagbloedingen na afschaffen vergoeding

08-03-2018
Het afschaffen van de vergoeding voor kortdurend gebruik van maagzuurremmers heeft niet geleid tot minder gebruik of meer maagbloedingen. Dat blijkt uit onderzoek van NIVEL.
Niet meer maagbloedingen na afschaffen vergoeding

Twee jaar na het schrappen van de vergoeding is zelfs sprake van een toename van het gebruik van maagzuurremmers bij patiënten met een verhoogd risico op een maagbloeding. Tegelijkertijd is in diezelfde periode het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van maagbloedingen afgenomen.  

“De maatregel om maagzuurremmers in mindere mate te vergoeden lijkt daarmee ook op het aantal maagbloedingen geen negatieve effecten te hebben”, concludeert NIVEL derhalve.

Sinds 2012 krijgen hoogrisicopatiënten hun eerste recept voor een maagzuurremmer niet meer vergoed. Dit kost hen eenmalig ongeveer € 12. Patiënten zonder hoog risico op een maagbloeding moeten een maagzuurremmer altijd zelf betalen.

Voor het onderzoek analyseerde NIVEL gegevens uit elektronische patiëntendossiers van vijfhonderd huisartsenpraktijken in de periode 2010 t/m 2013 en gegevens uit het DBC Informatie Systeem (DIS).

Document acties

Back to top