Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Meldingen schilfering metronidazolgel van Metrosa

25-05-2018
Na het opbrengen kan de metronidazolgel van het merk Metrosa gaan schilferen. Dat blijkt uit drie meldingen die het Bijwerkingencentrum Lareb afgelopen jaar heeft ontvangen.
Meldingen schilfering metronidazolgel van Metrosa

Twee van de melders gebruikten eerder metronidazolgel van het merk Rozex, waarbij deze schilfering niet optrad. Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van de schilfering. De samenstelling van de gel van Metrosa verschilt van de Rozex-gel, maar onduidelijk is of dit de schilfering kan verklaren.

Ook is niet duidelijk of het probleem alleen optreedt bij een specifieke batch van de Metrosa-gel. Lareb heeft geen informatie ontvangen over de gebruikte partij van de gel van dit merk. 

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft de fabrikant gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijke oorzaak van de schilfering.

Metronidazolgel wordt voorgeschreven voor de behandeling van rosacea, een hardnekkige ontstekingsreactie in het gezicht die gepaard gaat met roodheid en puistjes.

 

Document acties

Reacties

30-05-2018 15:45
F.M.M.M. Leboux-Mullenders zegt:

de gel die de schilfering veroorzaakt is gemaakt op basis van hypromellose. Dit is een bekend probleem.
De gel die geen schilfering veroorzaakt is gemaakt op basis van carbomeer. Carbomeer op de huid breekt af door zouten op de huid en geeft geen schilfering.

Back to top