Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Meeste kankerpatiënten kiezen voor ziekenhuis

PW19 - 01-05-2018
Kankerpatiënten krijgen vaker thuis een behandeling, maar ruim een derde van de patiënten gaat liever naar het ziekenhuis. Dat blijkt uit een peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder 738 (ex-)kankerpatiënten.
Meeste kankerpatiënten kiezen voor ziekenhuis

Uit het onderzoek van de NFK blijkt dat kankerpatiënten verdeeld zijn als het gaat om de keuze tussen thuis behandelen of in het ziekenhuis. 35% van de respondenten kiest voor een behandeling in het ziekenhuis en 24% voor een behandeling thuis. Voor 32% valt de keuze op een afwisselende behandeling: de ene keer in het ziekenhuis en de andere keer thuis.

71% van de kankerpatiënten vindt dat er in het ziekenhuis meer mogelijkheid is tot het stellen van vragen. Ook vindt een meerderheid (63%) het prima om naar het ziekenhuis te reizen.

Voor 29% van de respondenten maken de kosten van de behandeling niet uit; zij willen hoe dan ook in het ziekenhuis behandeld worden. 16% geeft aan de kosten ook niet te laten meewegen in de keuze, en wil in elk geval thuis behandeld worden. Ruim een kwart (28%) van de patiënten is bereid zijn of haar keuze aan te passen naar de goedkoopste behandeling.

De NFK concludeert dat maatwerk is geboden omdat kankerpatiënten verschillende behoeftes hebben bij de keuze voor een behandeling. Ziekenhuizen en zorgverleners die thuisbehandeling aanbieden krijgen van de federatie het advies iedere individuele patiënt te vragen naar zijn keuze voor een behandellocatie: thuis, in het ziekenhuis of beide. De kosten mogen daarbij wel genoemd worden en aan de patiënt ter overweging meegegeven worden.

Document acties

Back to top