Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IVM: stop receptplicht voor erectiemiddelen

PW20 - 04-05-2018
Erectiemiddelen moeten net als in Groot-Brittannië ook in ons land zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Dit verlaagt de drempel voor mannen om op een legale manier deze middelen te kopen. Daarvoor pleit het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
IVM: stop receptplicht voor erectiemiddelen

Het IVM komt met deze herhaalde oproep nu Groot-Brittannië sinds vorige maand de receptlicht voor erectiemiddelen heeft afgeschaft. Om toegang te krijgen tot de erectiepil moeten mannen in Groot-Brittannië eerst met de apotheker spreken, die kan bevestigen of de symptomen wijzen op erectiele disfunctie. Ook informeert de apotheker naar de gezondheidstoestand, overige medicatie en tekenen van onbehandelde depressie.

Volgens het IVM zijn apothekers in Nederland goed in staat waar nodig instructies en waarschuwingen te geven, of het geneesmiddel te weigeren wanneer iemand bijvoorbeeld ook nitraten gebruikt.

Het IVM denkt dat het weghalen van de verplichte drempel van de huisarts om een recept te verkrijgen, ervoor zal zorgen dat minder mannen de middelen in het illegale circuit aanschaffen.

Om de afleverstatus te wijzigen van Uitsluitend Recept (UR) naar Uitsluitend Apotheek (UA) zal het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een herbeoordeling van de erectiemiddelen moeten uitvoeren. Het IVM roept fabrikanten op zo’n herbeoordeling op korte termijn aan te vragen.

Als alle partijen meewerken, zouden de erectiebevorderende middelen vanaf januari 2019 via de apotheker verkrijgbaar kunnen zijn, aldus het IVM.

Het CBG blijft van mening dat erectiepillen met sildenafil op dit moment uitsluitend op recept moeten blijven. Aan het gebruik zijn gezondheidsrisico's verbonden, bijvoorbeeld voor mannen met ernstige hart- of leverkwalen, waarbij een effect op de bloeddruk gevaarlijk is. Begeleiding van een arts en apotheker is volgens het CBG daarom altijd nodig.

Mochten er nieuwe gegevens worden ingediend door een fabrikant die een erectiemiddel zonder recept wil maken, dan zal het college opnieuw een afweging maken. De illegale handel in erectiepillen is zorgelijk, maar geen reden om een geneesmiddel zonder recept toe te staan, aldus het CBG.

Document acties

Back to top