Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bruins: tekorten anticonceptiepil bijna opgelost

03-12-2018
Leveranciers en vergunninghouders van anticonceptiepillen hebben vanaf december of januari weer voldoende voorraad om aan apotheken te leveren. Dat meldt Bruno Bruins, minister van Medische Zorg. Een groot aantal vrouwenorganisaties roept de minister in een brandbrief op de levering van anticonceptiepillen snel veilig te stellen.
Bruins: tekorten anticonceptiepil bijna opgelost

Op welke termijn er weer voldoende anticonceptiepillen zijn om alle patiënten weer een voorraad van meer dan drie maanden te kunnen meegeven, is echter nog niet duidelijk, schrijft Bruins in antwoord op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen en Groen Links-Kamerlid Corinne Ellemeet.

Apothekers leveren volgens Bruins nog steeds anticonceptiepillen met de werkzame stoffen ethinylestradiol/levonorgestel 30 microgram/150 microgram, maar patiënten krijgen de laatste tijd wel gemiddeld minder anticonceptiepillen mee van hun apotheker. Dat blijkt uit gegevens van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

Veel vrouwen ontvangen in plaats van hun eigen merk een anticonceptiepil van een andere fabrikant, met dezelfde werkzame stoffen, dosering en toediening. Sommige apothekers geven vrouwen een therapeutisch alternatief, zoals Seasonique met dezelfde werkzame stoffen ethinylestradiol/levonorgestel 30 microgram/150 microgram – die vrouwen negentig dagen dagelijks slikken – of anticonceptiepillen met deze werkzame stoffen in een lagere dosering van 20 microgram/100 microgram.

Preferentiebeleid

De huidige tekorten worden veroorzaakt door problemen bij de productie, het preferentiebeleid speelt hierbij volgens Bruins geen rol omdat vrouwen boven de 21 jaar – zo’n 80% van de gebruikers – de anticonceptiepil niet vergoed krijgen uit de basisverzekering. Zij betalen de pil dus zelf.

In strijd tegen de tekorten van de anticonceptiepil voeren de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) sinds de leveringsproblemen in september actief gesprekken met leveranciers en vergunningenhouders Verder heeft IGJ onlangs besloten dat fabrikanten, groothandels en apothekers anticonceptiepillen uit het buitenland mogen importeren.

Bruins wil deze aanpak evalueren, om op basis daarvan te beoordelen op zwaardere maatregelen nodig zijn.

Brandbrief vrouwen

Een groot aantal vrouwenclubs, waaronder de Nederlandse Organisatie van Vrouwelijke Apothekers (NOVA), heeft de minister eind vorige week opgeroepen leveranciers te verplichten apotheken te bevoorraden en de verkrijgbaarheid van de pil duurzaam veilig te stellen.

In hun brandbrief schrijven de vrouwen zich grote zorgen te maken over het “aanhoudende en onnodige” tekort aan de meest gebruikte anticonceptiepil. Ook benadrukken ze het recht van vrouwen op adequate, effectieve en betaalbare anticonceptiepillen.

De brandbrief is ondertekend door NOVA, de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de KNMP en de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR).

 

 

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Anticonceptie
Back to top