Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Cannabis blijft voor rekening van patiënt

Bruins wil meer onderzoek naar werkzaamheid en veiligheid

PW10 - 08-03-2018
Voor de effectiviteit van medicinale cannabis is nog steeds onvoldoende bewijs, concludeert het Zorginstituut Nederland. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg ziet daarom geen reden cannabisproducten op te nemen in het basispakket, schrijft hij aan de Tweede Kamer.
Cannabis blijft voor rekening van patiënt

Edith Schippers, de voorgangster van Bruins, had het Zorginstituut Nederland gevraagd te toetsen of recente wetenschappelijke publicaties aanleiding geven tot een herbeoordeling van medicinale cannabis, mogelijk leidend tot vergoeding vanuit het basispakket. In Nederland gaat het dan vooral om vijf plantaardige medicinale cannabisproducten van het Bureau Medicinale Cannabis (BMC), de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de productie van medicinale cannabis.

Bewijs

Deze producten vallen niet onder verzekerde zorg en het Zorginstituut concludeert dat er geen aanleiding is dat te veranderen omdat het bewijs voor de effectiviteit van medicinale cannabis van onvoldoende kwaliteit is. Het Zorginstituut heeft geen studies gevonden over de in Nederland beschikbare cannabisproducten, en het beschikbare onderzoek is vaak niet-placebogecontroleerd.

Recent verschenen enkele literatuurreviews over de effectiviteit van cannabis, maar de algemene strekking daarvan is dat de studies onvoldoende bewijskracht hebben, aldus het Zorginstituut.

Bruins gaat cannabis niet opnemen in het basispakket, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Maar hij wil zich wel op andere wijze inzetten voor patiënten die op recept medicinale cannabis gebruiken. Om het gebruik voor patiënten goedkoper te maken, heeft Bruins per 1 januari 2018 de prijs verlaagd van € 6,20 naar € 5,80 per gram. Deze prijsverlaging is mogelijk door de extra inkomsten uit de export van het product.

Verder vindt de minister het belangrijk dat zowel de veiligheid als effectiviteit van de door het BMC op de markt gebrachte producten bewezen is. Met het Zorginstituut en het BMC is hij in overleg over welke aanvullende studies eventueel kunnen bijdragen aan de versterking van de wetenschappelijke inzichten.

Illegaliteit

Medicinale cannabisproducten zijn niet geregistreerd als geneesmiddel en vallen onder de Opiumwet. Naast het legale handelskanaal via het BMC – een veilig en gecontroleerd alternatief voor de coffeeshop – zijn er apotheken die cannabisolie produceren.

Het Zorginstituut concludeert dat meer landen het gebruik van cannabis uit de illegaliteit willen halen, wat echter niet betekent dat deze producten ook worden vergoed uit de collectieve zorgverzekering.

In Nederland zijn ongeveer 1800 gebruikers die de cannabis via het BMC of van de apotheek betrekken. Een gebruiker is hieraan per jaar een bedrag kwijt dat kan oplopen tot ongeveer € 2000.

Tussen 2013 en 2016 is het gebruik van medicinale cannabis verdrievoudigd, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutisch Kengetallen. Het aantal gebruikers dat cannabisproducten voor medicinale doeleinden koopt in de coffeeshop is onbekend.

Document acties

Back to top