Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bruins gaat dure geneesmiddelen kritischer bekijken

PW21en22 - 16-05-2018
Nieuwe geneesmiddelen die meer dan € 50.000 per behandeling per jaar of in totaal meer dan € 40 miljoen per jaar kosten komen vanaf nu standaard in aanmerking voor ‘de sluis’. Hierdoor krijgt minister Bruno Bruins van Medische Zorg de mogelijkheid eerst met de fabrikant te onderhandelen over de prijs voordat het dure geneesmiddel wordt vergoed uit het basispakket.
Bruins gaat dure geneesmiddelen kritischer bekijken

De nieuwe Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die dit regelt is gisteren gepubliceerd in het staatsblad en treedt per 1 juli 2018 in werking. De AMvB legt vast in welke gevallen de minister kan besluiten om nieuwe geneesmiddelen toch tijdelijk in de sluis te plaatsen en uit het pakket te houden.

De sluis, die voorkomt dat een duur nieuw geneesmiddel zonder meer tegen de hoofdprijs vergoed wordt, is volgens Bruins onmisbaar om de zorg betaalbaar te houden. Alle ziekenhuizen geven jaarlijks € 2 miljard uit aan geneesmiddelen, terwijl een nieuw geneesmiddel soms meer dan € 100 miljoen per jaar kost, aldus de minister.

Nieuwe geneesmiddelen voor het ziekenhuis worden tot op heden zonder bijzondere (prijs)afspraken toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering.

De zogenaamde sluis wordt sinds 2015 toegepast. In totaal zijn sindsdien acht middelen in de sluis geplaatst; dat gebeurde tot nu toe altijd ad hoc. Vijf van deze middelen zijn na positieve onderhandelingen toegelaten tot het pakket en op dit moment zitten nog drie middelen in de sluis.

Met de nieuwe regeling is van tevoren duidelijk welke geneesmiddelen in aanmerking komen voor prijsonderhandelingen, welke criteria de minister hierbij hanteert en welke stappen gezet worden in de verdere procedure.

Document acties

Back to top