Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Big data voorspellen afweerreactie tegen infecties

PW24 - 01-06-2018
Door genetische en niet-genetische informatie te verwerken in een rekenmodel kunnen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Radboudumc voorspellen of proefpersonen een adequate afweerreactie ontwikkelen tegen bepaalde infecties.
Big data voorspellen afweerreactie tegen infecties

Voor de studie bekeken de onderzoekers de afweerreactie van vijfhonderd personen uit het Human Functional Genomics Project. Van deze personen isoleerden de onderzoekers bloedcellen, waaraan ze in het laboratorium ziekteverwekkers toevoegden, zoals bacteriën, schimmels of virussen. Vervolgens maten ze de hoeveelheid cytokines, die een belangrijke regulerende rol hebben in de afweer.

De onderzoekers vergeleken de uitkomsten van de cytokinemetingen met een zeer grote hoeveelheid medische data van de vijfhonderd personen, zoals de genetische aanleg, samenstelling van het microbioom, cholesterolwaarden en andere stofwisselingsproducten. Door deze vergelijkingen konden de onderzoekers vaststellen welke factoren de aanmaak van cytokines, en daarmee een goede afweerreactie, het sterkst beïnvloeden.

De genetische aanleg van de proefpersonen bleek de belangrijkste factor te zijn voor regulering van de afweerrespons. Daarnaast speelt de combinatie van niet-genetische factoren een grote rol in de afweerregulatie.

De onderzoekers verwachten met dit soort modellen in de toekomst te kunnen voorspellen wie beschermd is tegen infecties en wie moet oppassen en misschien voorzorgsmaatregelen moet nemen.

Document acties

gearchiveerd onder: Afweerreactie, Big data
Back to top