Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ACM onderzoekt concurrentie markt reumageneesmiddelen

02-07-2018
Omdat de prijzen van TNF-alfaremmers hoog lijken te blijven, ondanks de verschillende beschikbare alternatieven, start de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een onderzoek naar mogelijke misstanden in de concurrentie op deze markt.
ACM onderzoekt concurrentie markt reumageneesmiddelen

TNF-alfaremmers behoren volgens de ACM in Nederland en wereldwijd tot de geneesmiddelen met de hoogste kosten voor ziekenhuizen en patiënten. Dit komt door de relatief hoge prijzen voor deze geneesmiddelen in combinatie met de grote aantallen patiënten die ze gebruiken.

In haar sectoronderzoek kijkt de mededingingswaakhond naar de keuzes die patiënten hebben tussen de verschillende generieke alternatieven. Hiervoor zal de ACM informatie opvragen bij onder meer ziekenhuizen, zorgverzekeraars, inkoopverbanden en farmaceutische bedrijven.

Het gaat daarbij om informatie over prijzen en volumes, vergoedingen, kortingen, substitutiemogelijkheden en voorschrijfgedrag om erachter te komen hoe deze markt werkt. De uitkomsten kunnen leiden tot gerichte aanbevelingen aan marktpartijen en beleidsmakers. Ook kunnen deze aanleiding geven tot vervolgonderzoek, bijvoorbeeld naar mogelijk misstanden in de concurrentie op de markt voor TNF-alfaremmers.

 

Document acties

Back to top