Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Onvoldoende bewijs voor effect cannabis’

PW23 - 05-06-2018
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) adviseert zijn leden om medicinale cannabis alleen te overwegen bij patiënten in de palliatieve fase. In alle andere gevallen raadt het NHG af cannabis voor te schrijven. Dat staat in het NHG-Standpunt Cannabis dat vorige week is gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap.
‘Onvoldoende bewijs voor effect cannabis’

Huisartsen krijgen steeds vaker vragen over cannabis. Het aantal voorschriften stijgt en de vrije verkoop van cannabisolie via apotheek, drogist of reformzaak is populair. Maar volgens het genootschap is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat cannabis effectief is tegen pijn en de kwaliteit van leven verbetert, terwijl bijwerkingen en interacties wel kunnen optreden. Bovendien ontbreekt een wetenschappelijke beoordeling, omdat medicinale cannabis in Nederland niet is geregistreerd als geneesmiddel.

In de palliatieve fase kunnen andere afwegingen gelden, stelt het NHG. Als terminale patiënten hun pijn onvoldoende onder controle krijgen met de gangbare middelen of te veel last hebben van bijwerkingen, kan de huisarts een proefbehandeling starten met cannabis. (CR)

Document acties

Back to top