Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

VWS-minister Bruins krijgt geneesmiddelen

PW44 - 27-10-2017
Drie mannen staan sinds gisteren aan het roer op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS): minister van VWS Hugo de Jonge, minister voor medische zorg Bruno Bruins – verantwoordelijk voor geneesmiddelen – en staatssecretaris Paul Blokhuis. Wie zijn ze en wat gaan ze doen?
VWS-minister Bruins krijgt geneesmiddelen

De 40-jarige CDA’er Hugo de Jonge gaat zich als minister van VWS bezighouden met ouderenzorg, langdurige zorg en medisch-ethische vraagstukken. De flamboyante De Jonge werkte voorheen in het onderwijs en was sinds 2010 wethouder in Rotterdam, verantwoordelijk voor onderwijs, jeugd en gezin. Daar is in 2104 zorg bijgekomen.

Na vijf jaar voor de klas te hebben gestaan in het basisonderwijs, begon domineeszoon De Jonge zijn politieke carrière in 2004 als beleidsmedewerker onderwijs voor de Tweede Kamerfractie van het CDA. Ook werkte hij bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De Jonge geldt als een talentvol politicus: in 2014 werd hij uitgeroepen tot Rotterdams Politicus van het jaar. Het meest omstreden standpunt in zijn nog jonge politieke loopbaan was de verplichte anticonceptie voor vrouwen met psychische problemen.

VVD’er Bruno Bruins (54) zal als tweede minister van VWS genees- en hulpmiddelen, curatieve zorg en de zorgverzekeringswet op zich nemen. Ook Bruins is geen onbekende op het Binnenhof: hij was in 2006 staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet Balkenende III.

Bruins studeerde rechten en bestuurskunde in Groningen en begon zijn loopbaan bij vervoersbedrijven West-Nederland en HTM. Verder was hij gemeenteraadslid en wethouder Verkeer en Binnenstad in Den Haag. Tot zijn benoeming als minister was Bruins bestuursvoorzitter van uitkeringsinstantie UWV.

Paul Blokhuis (53), namens de ChristenUnie de nieuwe staatssecretaris van VWS, gaat zich richten op preventie, GGZ en maatschappelijke opvang en beschermd wonen. Vanaf 2006 was Blokhuis wethouder in Apeldoorn, verantwoordelijk voor zorg en welzijn, WMO en jeugd. Hij studeerde geschiedenis en werkte in de jaren negentig voor de Tweede Kamerfractie van de RPF.

Document acties

gearchiveerd onder: Overheid, regering
Back to top