Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Voor astma en COPD vaak combinatiepreparaat

06-04-2017
Huisartsen schrijven de combinatie inhalatiecorticosteroïden en luchtwegverwijders voor aan 38% van de volwassen astmapatiënten en aan 39% van de COPD-patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik en het NIVEL, in opdracht van Zorginstituut Nederland.
Voor astma en COPD vaak combinatiepreparaat

Bij 8% van de nieuwe patiënten is deze combinatie de eerst voorgeschreven stap na het stellen van de diagnose, zelfs nog voor kortwerkende luchtwegverwijders. Terwijl de richtlijnen juist een stapsgewijze benadering adviseren.

Huisartsen zetten direct beide geneesmiddelgroepen in als de ernst van de klachten van de patiënt daartoe aanleiding geeft.

Van de COPD-patiënten gebruikt bijna de helft een inhalatiecorticosteroïd. Deze middelen kunnen het aantal astma-aanvallen verminderen, maar hebben het nadeel dat ze de kans op longontsteking vergroten. Daarom hebben ze maar een beperkte plaats in de richtlijnen voor de behandeling van COPD.

Therapieontrouw

Verder blijkt uit het onderzoek dat veel gebruikers stoppen met geneesmiddelen voor astma of COPD: 28% in het eerste jaar en nog eens 39% daarna. Huisartsen komen regelmatig onjuist gebruik van inhalatoren tegen bij hun patiënten.

Het onderzoek is gebaseerd op voorschrijfgegevens van huisartsen die deelnemen aan NIVEL Zorgregistraties eerste lijn. Daarnaast werden huisartsen, praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen uit veertien huisartspraktijken geïnterviewd en verrichtten de onderzoekers dossier- en literatuuronderzoeken.

 

 

 

Document acties

Back to top