Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

UNAIDS: meer geld nodig voor bestrijding hiv/aids

20-07-2017
Wereldwijd krijgt maar 43% van de kinderen met hiv medicijnen en bijna de helft van de jongeren met hiv weet niet dat ze het virus heeft. Dat staat in een vandaag gepubliceerd rapport van UNAIDS. Amsterdam wordt genoemd als een van de eerste steden in Europa die de hiv-epidemie effectief heeft bestreden.
UNAIDS: meer geld nodig voor bestrijding hiv/aids

De komende vijf jaar zijn volgens UNAIDS extra investeringen nodig voor het testen en behandelen van met name jongeren om de VN-doelstelling 'aids de wereld uit in 2030' te halen. Op dit moment wordt wereldwijd ruim 53% van de mensen met hiv behandeld, wat betekent dat 19,5 miljoen mensen levensreddende geneesmiddelen krijgen. Het aantal aidsdoden is afgenomen van 1,1 naar 1,0 miljoen en het aantal nieuwe hiv-infecties is gedaald van 2,0 naar 1,8 miljoen, aldus het UNAIDS-rapport.

In Oost-Europa, met name Rusland, is echter sprake van een toename van nieuwe hiv-infecties met ruim 60%, terwijl het aantal behandelingen schrikbarend achterblijft. Zo krijgt in Moskou slechts 3% van de mannen met hiv die seks hebben met mannen, medicijnen. 80% van de nieuwe hiv-infecties buiten Afrika komen voor bij die groepen mensen die in veel landen gediscrimineerd worden, zoals homomannen, drugsgebruikers en sekswerkers, aldus UNAIDS..

Amsterdam is trots op de behaalde resultaten. Een gevolg van hechte samenwerking van wetenschappers, artsen, hiv-behandelaren, politici, lobbyisten en mensen met hiv of degenen die een verhoogd risico lopen, aldus Peter Reiss, projectleider van het Amsterdamse H-Team (HIV Transmission Elimination AMsterdam). "Meer testen en snel behandelen van hiv is dé succesformule."

Document acties

Back to top