Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Twee miljoen voor ontwikkeling van antibiotica

PW37 - 05-09-2017
Nederland investeert € 2 miljoen in de ontwikkeling en productie van nieuwe antibiotica. Dat heeft minister Edith Schippers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gisteren bekendgemaakt.
Twee miljoen voor ontwikkeling van antibiotica

Het geld is bedoeld voor het Global Antibiotic Research and Development Partnership (GARDP), een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie en het Drugs for Neglected Diseases Initiative. Het samenwerkingsverband GARDP, voor de ontwikkeling en productie van nieuwe antibiotica, is opgericht met behulp van bijdragen van Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

Volgens Schippers is bekend dat de huidige businessmodellen voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica niet werken, terwijl er dringend behoefte is aan goed werkende en betaalbare antibiotica. “Dat is precies waarvoor GARDP zich inzet en waarom Nederland dit initiatief al vanaf het begin steunt. Ik hoop dat andere landen snel aansluiten; geen woorden maar daden”, aldus Schippers.

GARDP heeft een businessplan opgesteld om concreet een aantal nieuwe antibiotica te ontwikkelen. Door slim te onderhandelen wordt optimaal gebruikgemaakt van bestaande kennis en kunde van het bedrijfsleven en worden vooraf afspraken gemaakt over toegang, prijzen en patenten. Het is een bewezen effectief model dat al jaren wordt ingezet voor de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen armoedegerelateerde ziekten, aldus VWS.

 

Document acties

Back to top