Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Test voorspelt de kans op dementie

PW43 - 23-10-2017
Met de resultaten van diagnostische tests voorspellen hoe groot de kans is dat een individuele patiënt binnen enkele jaren dementie krijgt. Wetenschappers van het VUmc Alzheimercentrum hebben daarvoor rekenmodellen ontwikkeld.
Test voorspelt de kans op dementie

Resultaten van diagnostische tests voor dementie, zoals mri-scans en alzheimereiwitten in het hersenvocht, bij patiënten met milde cognitieve stoornis (MCI) zijn een aanwijzing voor het risico om dementie te krijgen. Dit is echter alleen nog vastgesteld op groepsniveau. Daarom worden de resultaten tot nu toe nog maar weinig gebruikt bij prognoses voor de individuele patiënt in de spreekkamer.

Door de gegevens van de diagnostische tests te interpreteren in het licht van de patiëntkenmerken, zoals leeftijd en geslacht, konden de onderzoekers schatten hoe groot de kans is dat een individuele patiënt binnen enkele jaren dementie krijgt.

Het gaat om patiënten die na een eerste bezoek aan een geheugenpoli de uitslag MCI krijgen. Voor deze mensen is het belangrijk te weten hoe groot de kans is dat zij dementie ontwikkelen.

Document acties

gearchiveerd onder: Prognose, Dementie
Back to top