Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Strategie voor inkoop minder dure geneesmiddelen

PW36 - 01-09-2017
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars slaan de handen ineen bij de inkoop van dure geneesmiddelen. Volgend jaar start een pilot om de kosten van een groep hematologische geneesmiddelen, waarvoor nu jaarlijks € 30 miljoen wordt uitgegeven, terug te brengen.
Strategie voor inkoop minder dure geneesmiddelen

De samenwerking, waarbij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Zorgverzekeraars Nederland zijn betrokken, is een eerste stap in een nieuwe strategie die een sterkere onderhandelingspositie tegenover farmaceutische bedrijven moet creëren. In totaal kosten dure geneesmiddelen jaarlijks bijna € 2 miljard, en die kosten zullen verder stijgen door het grote aantal nieuwe geneesmiddelen dat in de pijplijn zit.

Demissionair minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil al langer dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen gezamenlijk het initiatief aangaan om de kosten voor dure medicijnen te beperken. Die samenwerking, waarvoor toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) al eerder goedkeuring gaf, had een lange aanloop nodig, maar is door toenemende maatschappelijke druk nu toch tot stand gekomen.

Document acties

Back to top