Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

'Stop met selectieve introductie medicijnen'

PW44 - 01-11-2017
Als de Europese Commissie (EC) een markttoelating afgeeft voor nieuwe medicijnen, moeten farmaceutische bedrijven verplicht zijn die medicijnen aan te bieden in alle lidstaten. Daarvoor pleit Edith Schippers, in haar laatste dagen als minister van Volksgezondheid, in een brief aan de EC en alle EU-lidstaten.
'Stop met selectieve introductie medicijnen'

Schippers roept in haar brief, waarin ze ook afscheid neemt van de EC, alle ministers van Volksgezondheid op de discussie te starten en met oplossingen te komen, zodat alle EU-lidstaten gelijke toegang krijgen tot geneesmiddelen. Selectieve marktintroductie van nieuwe geneesmiddelen is in veel lidstaten een groot probleem, stelt ook Wouter Bos, die als ambassadeur voor de verhuizing van het hoofdkantoor van het European Medicines Agency (EMA) sprak met alle lidstaten.

Op dit moment is er geen wettelijke verplichting om medicijnen in EU-lidstaten aan te bieden. De EC verleent een centrale markttoelating voor de hele Europese Unie zodra nieuwe geneesmiddelen een positieve beoordeling ontvangen van het EMA. Maar dat is geen garantie dat patiënten in alle EU-lidstaten kunnen profiteren van deze nieuwe geneesmiddelen.

Veel bedrijven kiezen voor marktstrategieën waarbij ze producten alleen introduceren in bepaalde lidstaten. Met als gevolg dat veel patiënten, met name in kleinere of armere landen, geen toegang hebben tot de nieuwe medicijnen en soms maanden tot jaren moeten wachten. Dit is volgens Schippers een onaanvaardbare situatie: alle EU-lidstaten moeten gelijke kansen krijgen.

Schippers wil een gelijk speelveld, maar streeft er niet naar om de verdeling van de competenties tussen de EU en de lidstaten te veranderen. De lidstaten kunnen nog steeds de effectiviteit, de toegevoegde waarde en de vergoeding die zij bereid zijn te betalen voor geneesmiddelen zelf bepalen.

Document acties

Back to top