Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Schippers: ‘Hulpmiddelen krijgen eenduidige code’

PW26 - 22-06-2017
Voor een betere patiëntveiligheid krijgen alle medische hulpmiddelen een eenduidige codering. Dat hebben verschillende partijen in de zorg afgesproken, schrijft minister Edith Schippers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan de Tweede Kamer.
Schippers: ‘Hulpmiddelen krijgen eenduidige code’

De codering, die over een jaar wordt ingevoerd, maakt elektronisch scannen mogelijk zodat altijd duidelijk is bij welke patiënt welk medisch hulpmiddel is gebruikt. Dat is volgens Schippers belangrijk omdat het nu gebeurt dat er helemaal geen gestandaardiseerde code, of helemaal geen code op een medisch hulpmiddel staat. “Ik ben blij dat het partijen is gelukt goede afspraken te maken. Dat is goed voor de patiënt en voor de veiligheid in de zorg.”

Verder sluiten de nieuwe afspraken volgens de minister goed aan op de registratie in het Landelijk Implantaten Register, ook lopen ze vooruit op de nieuwe Europese regels voor medische hulpmiddelen. De afspraken zijn tot stand gekomen op verzoek en onder regie van VWS.

De invoering van de eenduidige codering gebeurt gefaseerd, uitgangspunt is de lijst van implantaten die ook gehanteerd wordt door het Landelijk Implantaten Register. De ingangsdatum is 1 juli 2018, vanaf september 2018 wordt de lijst verder uitgebreid.

De afspraken voor de eenduidige codering zijn ondertekend door de volgende partijen in de zorg: Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, Federatie van Technologiebranches, Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie (FME) en de belangenorganisatie van producenten, importeurs en handelaren van medische hulpmiddelen Nefemed. Daarmee is de hele keten betrokken: van productie tot gebruik bij de patiënt.

Document acties

gearchiveerd onder: Scancode, Identificatie, Hulpmiddelen
Back to top