Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

RIVM onderzoekt antibioticaresistentie ouderenzorg

20-11-2017
Om resistentie effectief te bestrijden, gaat het RIVM in kaart brengen hoe vaak resistente bacteriën voorkomen in de ouderenzorg. In 2018 start een landelijk onderzoek onder bewoners van driehonderd verpleeghuizen.
RIVM onderzoekt antibioticaresistentie ouderenzorg

Bij het onderzoek werkt het RIVM samen met de regionale zorgnetwerken, verpleeghuizen en medisch microbiologische laboratoria.

Doordat steeds meer bacteriën ongevoelig zijn voor antibiotica is een ‘gewone’ infectie zoals een blaasontsteking soms meer niet te behandelen met tabletten, aldus het RIVM. Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen in verpleeghuizen, is dit een probleem.

Naast het onderzoek in de verpleeghuizen start het RIVM ook een campagne voor professionals, om de verspreiding van antibioticaresistentie te beperken. Onder de naam ‘Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen’ zijn vorige week diverse activiteiten gestart, die zijn gericht op hygiëne en verantwoord voorschrijven in verpleeghuizen.

Via de website resistentiepreventie.nl kunnen professionals in verpleeghuizen laten zien dat zij werk maken van dit probleem door hun handtekening te zetten.

Document acties

Back to top