Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Amsterdam nieuwe vestigingsplaats EMA

21-11-2017
Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA komt naar Amsterdam. Dat hebben de Europese landen gisteren in Brussel besloten. Het agentschap is in Londen gevestigd, maar moet vanwege het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU verhuizen naar een ander land.
Amsterdam nieuwe vestigingsplaats EMA

Amsterdam bleef na een finale stemronde over met Milaan, waarna werd geloot. In totaal waren negentien steden in de race om het Europees geneesmiddelenbureau binnen te halen. Het EMA, waar zo'n negenhonderd mensen werken, vestigt zich vanaf april 2019 in Amsterdam.

Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noemt de benoeming van Amsterdam fantastisch nieuws voor alle patiënten in Europa, omdat het EMA haar belangrijke werk ook na de Brexit ongestoord kan voortzetten. Ook kunnen nieuwe innovatieve geneesmiddelen zonder vertraging toegang blijven krijgen tot de markt, aldus de minister.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is zich sinds maart 2017 aan het voorbereiden om de extra werkzaamheden die ontstaan door de Brexit over te nemen. Om die reden investeert de Nederlandse overheid de komende jaren € 2 miljoen in extra capaciteit van het CBG, dat ongeveer 25 nieuwe medewerkers zal aantrekken.

Ook investeert Nederland € 8 miljoen in de versterking van het Europese netwerk door het faciliteren van extra opleidingsmogelijkheden voor de andere nationale geneesmiddelenautoriteiten; het CBG voert dit programma uit.

Document acties

Back to top