Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Risico op overdosering door overstap Thyrax

PW17 - 20-04-2017
Voor patiënten die meer dan 100 microgram levothyroxine gebruiken en moesten switchen van Thyrax op andere medicatie verdubbelt de kans op overdosering. Dat blijkt uit onderzoeken van NIVEL en PHARMO, naar de gevolgen van de leveringsproblemen met Thyrax.
Risico op overdosering door overstap Thyrax

53% van de schildklierpatiënten die een hoge dosering Thyrax gebruiken is na een gedwongen overstap niet meer goed ingesteld, waarvan een groot deel komt door overdosering, ondanks gebruik van de dezelfde dosis. Van goed ingestelde patiënten die niet overstappen is 27% bij een volgende meting niet meer goed ingesteld.

Deze conclusie trekken NIVEL en PHARMO naar aanleiding van twee verschillende studies onder ruim zesduizend patiënten, die gedwongen moesten overstappen van Thyrax naar onder meer Euthyrox of Levothyroxine Teva. Bijna 30% van de patiënten voelt zich na twaalf weken na de overstap slechter dan daarvoor. Daarentegen had een kwart van de patiënten minder klachten, voor hen was de overstap dus positief. Het aantal patiënten dat zich (tijdelijk) ziek moest melden, nam volgens de onderzoekers toe van 5% naar 11%.

Lagere dosering

De onderzoekers adviseren gebruikers van meer dan 100 mg Thyrax, in samenspraak met de arts, bij de overstap te overwegen voor een lagere dosering van een alternatief merk te kiezen. Ook benadrukken zij de noodzaak om de schildklierfunctie zes weken na de overstap te controleren.

De Schildklier Organisatie Nederland (SON) ziet in deze resultaten de bevestiging van haar inzet: geen gedwongen overstap voor patiënten. SON was samen met de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie initiatiefnemer van het onderzoek.

Door leveringsproblemen van Thyrax Duotab werden vanaf februari 2016 in totaal 350.000 patiënten gedwongen over te stappen op een ander merk.

Document acties

Back to top