Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Overheid verspreidt preventief jodium

PW40/41 - 03-10-2017
Om Nederland goed voor te bereiden op een kernongeval distribueert de overheid in oktober jodiumtabletten. Bepaalde groepen mensen die in een straal tot 100 km rond een kernreactor wonen ontvangen de tabletten. Apotheken en drogisten mogen vanaf volgende week de tabletten ook verkopen.
Overheid verspreidt preventief jodium

In totaal ontvangen ongeveer 1,2 miljoen huishoudens een doosje per post, met daarin tien jodiumtabletten en een brochure. De tabletten moeten alleen worden ingenomen op het moment dat de overheid dit adviseert. De distributie start in de week van 9 oktober en zal naar verwachting twee weken duren. Voor apotheken en drogisten in heel Nederland is het vanaf 10 oktober toegestaan jodiumtabletten te verkopen.

De tabletten worden kosteloos beschikbaar gesteld aan groothandels, apotheken en drogisten. Apotheken en drogisten kunnen de tabletten sindsf 2 oktober bestellen via hun groothandel.

Gezien de huidige voorraad kan een groothandel in eerste instantie twintig doosjes jodiumtabletten leveren per aangesloten apotheek of drogist – vanaf november 2017 zijn dat er nog eens vijftig. De adviesprijs voor de verkoop door apotheken en drogisten is € 2,95.

Zwangere vrouwen

Het preventief slikken van jodium zorgt ervoor dat de schildklier verzadigd raakt met stabiel jodium. Hierdoor wordt het radioactieve jodium dat mensen binnenkrijgen bij een kernongeval niet opgeslagen in de schildklier, maar juist uitgescheiden.

Voor de eenmalige verspreiding komen in aanmerking: mensen tot en met 40 jaar die wonen in een straal van 0-20 km van een kerncentrale, en mensen tot 18 jaar die wonen in een straal van 20-100 km van een kerncentrale. Ook zwangere vrouwen moeten beschikken over jodiumtabletten; zij kunnen die kopen bij apotheken en drogisten.

Het informatieblad jodiumprofylaxe voor apothekers en artsen is beschikbaar op: knmp.nl/jodiumprofylaxe.

Document acties

Back to top