Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Orkambi toch in het basispakket

PW44 - 26-10-2017
Het geneesmiddel Orkambi voor cystische fibrose (CF) komt toch in het basispakket. Dat meldt minister Edith Schippers van Volksgezondheid, nadat ze afspraken heeft kunnen maken over de prijs met fabrikant Vertex.
Orkambi toch in het basispakket

Schippers geeft aan “ongelooflijk blij” te zijn voor de patiënten dat het alsnog is gelukt, want hun geduld is immers zwaar op de proef gesteld. Ze betreurt het echter wel dat de prijsafspraak met de fabrikant geheim moet blijven, maar zonder die vertrouwelijkheid zou er geen deal zijn. Orkambi (ivacaftor + lumafactor) zal per 1 november 2017 worden opgenomen in het basispakket.

Twee weken geleden liepen de onderhandelingen vast toen Vertex een bod van Schippers over de prijs van Orkambi niet accepteerde. Begin juli was de minister vervolgonderhandelingen gestart, nadat een gemeenschappelijke overleg tussen België, Nederland en Vertex in mei was beeïndigd.

Orkambi is een middel dat bij een deel van de CF-patiënten kan worden ingezet. In Nederland gaat het om ongeveer 750 patiënten. Eind 2016 constateerde het Zorginstituut dat de gevraagde prijs van Orkambi veel te hoog is in relatie tot de betrekkelijk bescheiden effecten van het middel. Het Zorginstituut adviseerde daarom Orkambi niet in het pakket op te nemen, omdat het niet kosteneffectief is.

 

Document acties

Back to top