Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Toezicht psychofarmaca in gehandicaptenzorg

Vaker controle van Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

PW43 - 19-10-2017
Het aantal recepten voor psychofarmaca in de gehandicaptenzorg moet omlaag, daarom gaat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) – de voormalige IGZ – intensiever zorgaanbieders bezoeken. Ook wil de Inspectie hiermee de bewustwording vergroten onder voorschrijvers.
Toezicht psychofarmaca in gehandicaptenzorg

Tijdens bezoeken in november en december van dit jaar gaat IGJ kijken of het voorschrijven van psychofarmaca in de gehandicaptenzorg voldoende is onderbouwd. Een aantal zorgverleners is volgens de Inspectie al bezig het gebruik van psychofarmaca te beperken.

IGJ spreekt tijdens de bezoeken met artsen, apothekers en begeleiders, maar ook met cliëntenvertegenwoordigers en waar mogelijk met cliënten. Zij kunnen een waardevolle bijdrage leveren om deze geneesmiddelen op een verantwoorde manier in te zetten of af te bouwen.

Gedrag

Onderdeel van onderbouwd voorschrijven van deze geneesmiddelen is een onderzoek naar oorzaken van – onbegrepen – gedrag op lichamelijk, psychisch en sociaal terrein, vlak voordat voor psychofarmaca wordt gekozen. Ook het geregeld evalueren van het medicijngebruik hoort bij onderbouwd voorschrijven, aldus IGJ.

Cliënten in de gehandicaptenzorg krijgen geregeld en langdurig psychofarmaca, zo blijkt volgens de Inspectie uit onderzoek. Deze geneesmiddelen werken lang niet bij iedereen, de bijwerkingen zijn aanzienlijk en cliënten kunnen suf worden en bijvoorbeeld een hogere bloeddruk of overgewicht krijgen. Daarnaast is er een verhoogd risico op vallen, beroerte en longontsteking.

Document acties

Back to top