Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Longziekte vaststellen met elektronische neus

05-07-2017
Een in het AMC ontwikkelde elektronische 'neus', de zogeheten SpiroNose, kan op basis van stoffen in de uitgeademde lucht bepalen welke longziekte iemand heeft. De 'slimme neus' kan ook verschillende typen van een ziektebeeld onderscheiden en bij longkankerpatiënten voorspellen of dure immunotherapie aanslaat. Negen van de tien keer stelt het apparaat de juiste diagnose, blijkt uit vandaag gepresenteerde onderzoeksresultaten.
Longziekte vaststellen met elektronische neus

Voor veel nieuwe en dure medicijnen bestaat geen test om te bepalen welk middel bij welke patiënt aanslaat, zegt technisch geneeskundige Rianne de Vries, onderzoeksleider in het AMC. "De behandeling is dan gebaseerd op trial and error, een tijdrovende en kostbare zoektocht. De SpiroNose kan hier verandering in brengen", aldus De Vries.

Zij heeft de afgelopen twee jaar de ademgegevens van 2700 longpatiënten verzameld, in samenwerking met verschillende ziekenhuizen en huisartsenpraktijken. Deze gegevens zijn opgeslagen in de online database BreathCloud die artsen kunnen raadplegen bij het stellen van een diagnose. Volgens De Vries bevat de uitgeademde lucht bij een ontsteking, infectie of longtumor specifieke stoffen die de SpiroNose binnen een minuut detecteert. 

Bovendien kan het apparaat bij longkankerpatiënten nog voor het begin van de behandeling vaststellen of een patiënt wel of niet reageert op immunotherapie, blijkt uit onderzoek in samenwerking met het Nederlands Kanker Instituut.

De verwachting is dat patiënten al bij de huisarts door de SpiroNose kunnen blazen, waarna de arts de ademgegevens kan vergelijken met de BreathCloud voor een diagnose en medicatiekeus op maat. Directeur van het Longfonds Michael Rutgers vindt dit een belangrijke stap voorwaarts in goede diagnostiek en zorg. "Met deze nieuwe techniek worden belastende onderzoeken voorkomen en krijgen patiënten sneller de juiste medicatie."

Document acties

Back to top