Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IVM: huisartsen schrijven minder antibiotica en antidepressiva voor

19-12-2017
Huisartsen hebben vorig jaar minder antibiotica voorgeschreven dan in 2015; ook daalde voor het eerst het aantal nieuwe gebruikers van antidepressiva. Verder zijn huisartsen nog terughoudend met het voorschrijven van DOAC's. Dat concludeert het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
IVM:  huisartsen schrijven minder antibiotica en antidepressiva voor

In 2015 was er nog sprake van een stijging van het gebruik van antibiotica ten opzichte van 2014 en vorig jaar lag het gebruik weer iets lager dan in 2014. Terwijl tussen 2012 en 2014 het gebruik van antibiotica continu daalde, blijkt uit de jaarlijkse Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen van het IVM.

Huisartsen kiezen bij het starten van insuline bij één op de vijf nieuwe gebruikers voor NPH-insuline, de eerste keus uit de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 uit 2013. Veel vaker kiezen zij voor het duurdere, langwerkende insuline glargine. Andere aanbevelingen uit deze standaard behoren volgens het IVM tot de meest trouw nageleefde aanbevelingen.

Verder blijkt uit de monitor dat huisartsen nog terughoudend zijn met het voorschrijven van directwerkende orale anticoagulantia (DOAC's): de meeste nieuwe gebruikers van anticoagulantia startten in 2016 met een vitamine-K-antagonist. Deze middelen waren tot de zomer van 2016 de eerste keus in de NHG-Standaarden.

Sinds de zomer van 2016 beschouwt het NHG vitamine-K-antagonisten en DOAC's als gelijkwaardig. Nieuwe gebruikers van DOAC's hebben in 22% van de gevallen een vitamine-K-antagonist gebruikt. Vooral in het oosten van het land zijn relatief veel mensen in 2016 overgestapt van een vitamine-K-antogonist op een DOAC.

Na het uitkomen van het NHG-standpunt over de DOAC's neemt het voorschrijven van deze middelen toe. De komende jaren zullen volgens het IVM uitwijzen welke plaats de DOAC's uiteindelijk gaan innemen en wat de consequenties daarvan zijn op het functioneren van de trombosediensten.

Het IVM pleit voor het nauwkeurig volgen van de vervanging van de klassieke vitamine-K-antagonisten door de DOAC's in de komende jaren, onder andere door het opnemen van een indicator hiervoor in de Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen.

Document acties

Back to top