Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Hoofdrol voor CBG door komst EMA

PW48 - 30-11-2017
Door de verhuizing van het Europees Geneesmiddelagentschap EMA naar Amsterdam en de Brexit krijgt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een grotere rol in de regulering van geneesmiddelen in Europa. Het CBG trekt onder meer circa 25 nieuwe medewerkers aan.
Hoofdrol voor CBG door komst EMA

In totaal investeert Nederland de komende jaren € 2 miljoen in extra capaciteit voor het CBG, dat door de Brexit veel werk zal overnemen van Engeland. “De taken van Engeland, 18% van het totaal, gaan we herverdelen in Europa. Een belangrijk deel daarvan komt op ons af omdat Nederland samen met Engeland de meeste decentrale geneesmiddelenbeoordelingen voor zijn rekening neemt”, vertelt CBG-woordvoerder Marsja Meijer.

Vorige week hebben de Europese landen in Brussel besloten dat het EMA naar Amsterdam komt. Tot april 2019, als het EMA zich definitief vestigt in Amsterdam, breidt het CBG uit met in totaal 25 – en mogelijk meer – medewerkers. Het CBG nodigt apothekers uit te reageren als deze functies in de komende tijd vacant komen.

Om de kwaliteit van de geneesmiddelenregulering in Europa te continueren, investeert Nederland ook € 8 miljoen in het Europese netwerk en in het opleiden van andere nationale geneesmiddelenautoriteiten; dat programma zal het CBG uitvoeren. “Het vertrouwen in geneesmiddelen is groot in Europa, dat moeten we goed bewaken. Wij gaan daarom onder meer training geven aan geneesmiddelenbeoordelaars”, aldus Meijer.

Het GBG gaat ook kennis, expertise en best practices uitwisselen met andere landen. De opleidingen verzorgt het CBG in nauwe samenwerking met trainingsprogramma van het EMA.

Document acties

Back to top