Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Hoge Raad bevestigt rechtmatigheid LSP

04-12-2017
Het uitwisselen van gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP) is aanvaardbaar omdat de patiënt daarvoor uit vrije wil toestemming geeft. Met deze uitspraak op 1 december heeft de Hoge Raad het cassatieberoep van de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) verworpen.
Hoge Raad bevestigt rechtmatigheid LSP

Hiermee is een einde gekomen aan de gerechtelijke strijd die de VPH jarenlang voerde tegen de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens in de zorg. Volgens de huisartsen is de zorginfrastructuur – het LSP – in strijd met het recht op privacy van patiënten, de Wet bescherming persoonsgegevens en het medisch beroepsgeheim van de huisartsen, omdat te veel gegevens worden gedeeld.

Na de rechtbank en het Gerechtshof heeft nu ook de Hoge Raad de vereniging in het ongelijk gesteld. Het uitwisselen van gegevens is aanvaardbaar omdat de patiënt daarvoor uit vrije wil toestemming geeft. Die toestemming is gebaseerd op voldoende informatie over de vraag welke gegevens in welke situatie voor welke zorgverlener toegankelijk zijn. Daarbij kan de patiënt ervoor kiezen bepaalde gegevens van de uitwisseling uit te sluiten.

De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), beheerder van het LSP, meldt verheugd te zijn over de uitspraak. VZVZ ziet hierin een bevestiging van haar overtuiging volledig te werken binnen de kaders van wet- en regelgeving. Volgens VZVZ hebben in de afgelopen jaren meer dan 12 miljoen Nederlanders hun zorgaanbieders toestemming gegeven om hun medische gegevens via het LSP uit te wisselen.

Document acties

Back to top