Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

FSH op maat: niet beter, wel duurder

PW50 - 13-12-2017
Individueel doseren van het follikelstimulerend hormoon (FSH, follitropine) leidt niet tot meer geslaagde IVF-behandelingen – ofwel meer levendgeborenen – wel tot hogere kosten. Dat blijkt uit de resultaten van de Optimist-studie, die deze maand zijn gepubliceerd in het gynaecologische tijdschrift Human Reproduction.
FSH op maat: niet beter, wel duurder

Het Dutch Consortium for Healthcare Evaluation and Research in Obstetrics and Gynecology includeerde 1515 vrouwen die startten met een IVF of ICSI-behandeling. Van de 769 vrouwen die de standaard FSH-dosis (150 IU) kregen, bracht 58% een kind ter wereld. Van de 747 vrouwen die FSH op maat kregen, beviel 56% van een levendgeborene. Of zij een hogere of lagere dosis kregen, hing af van het aantal follikels dat aan het begin van de menstruatie een doorsnede had van 2 tot 6 mm.

Aanpassing van de dosis verminderde wel het aantal gevallen van milde tot matige vormen van het ovarieel hyperstimulatiesyndroom (OHSS). Maar de kostenbesparing die dit oplevert, weegt niet op tegen de extra kosten die gemoeid gaan met individueel doseren. (CR)

Document acties

gearchiveerd onder: Farmaco-economie, Dosering, Follitropine
Back to top