Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Diabetesmiddel werkzaam bij parkinson

PW33/34 - 11-08-2017
Patiënten met de ziekte van Parkinson hebben baat bij het diabetesmiddel exenatide. In de off-fase, wanneer de levodopa is uitgewerkt, ondervinden ze minder motorische klachten zoals tremor en stijfheid vergeleken met placebo.
Diabetesmiddel werkzaam bij parkinson

Athauda et al. toonden dat aan in een gerandomiseerde klinische trial waarvan de resultaten begin augustus online zijn gepubliceerd in The Lancet.

Ruim zestig patiënten deden mee aan het onderzoek. De ene helft kreeg gedurende 48 weken wekelijks een subcutane injectie met 2 mg exenatide, de andere helft kreeg placebo. Alle deelnemers gebruikten dopaminerge therapie, waarvan het effect geleiding afnam (wearing off-effect).  

Na 48 weken was de score in de off-fase – op het derde onderdeel van de gestandaardiseerde parkinsonschaal (UPDRS) – van de exenatide-gebruikers verbeterd met 2,3 punten, terwijl die in de controlegroep met 1,7 was afgenomen. Ook na een wash out-periode van twaalf weken, was het verschil nog steeds significant: 1,0 punt verbetering versus een verslechtering van 2,1 punten. De onderzoekers vonden geen significante verschillen in de on-fase. 

Gastro-intestinale klachten en irritatie op de plaats van injectie waren veelvoorkomende bijwerkingen in beide groepen.

Document acties

gearchiveerd onder: Parkinson (ziekte van), Exenatide
Back to top