Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

CBG: advies paracetamol bij zwangerschap ongewijzigd

PW33/34 - 10-08-2017
Het advies aan zwangere vrouwen in de bijsluiter van paracetamol hoeft niet te worden aangepast vanwege mogelijke ontwikkelingsstoornissen bij het kind. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
CBG: advies paracetamol bij zwangerschap ongewijzigd

De afgelopen jaren zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het gebruik van paracetamol tijdens zwangerschap en effecten later bij het kind. Het CBG concludeert dat er geen overtuigend bewijs is voor een verband tussen paracetamolgebruik tijdens de zwangerschap en ontwikkelingsstoornissen bij het kind, zoals autisme of ADHD.

De wetenschappelijke data over het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap zijn ook in Europees verband besproken, onder meer door het Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC). In Europa werd volgens het CBG dezelfde conclusie getrokken als nu in Nederland.

Het College benadrukt dat gebruik tijdens zwangerschap altijd afgewogen moet worden tegen de ernst van de klachten. Het advies aan zwangere vrouwen is: gebruik paracetamol alleen als het echt nodig is, zo kort mogelijk en in de laagst mogelijke dosering. Paracetamol is het middel van voorkeur bij koorts en pijn tijdens de zwangerschap – dit is in lijn met het advies van de Teratologie Informatie Service (TIS).

Verder krijgen zwangere vrouwen het advies om bij twijfel of vragen contact op te nemen met hun arts of apotheker.

Document acties

gearchiveerd onder: Paracetamol, Zwangerschap
Back to top