Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Consumentenbond: zorgverzekering moet veranderen

11-07-2017
Consumenten kunnen geen eerlijke keuze maken voor een polis omdat de zorgverzekeringsmarkt onoverzichtelijk is. Dat stelt de Consumentenbond in een oproep aan zorgverzekeraars en politici om deze markt te verbeteren.
Consumentenbond: zorgverzekering moet veranderen

In de afgelopen jaren heeft de Consumentenbond naar eigen zeggen opgeroepen imperfecties in de zorgverzekeringsmarkt weg te nemen, maar daar is volgens de bond nog weinig van terechtgekomen.

Met de campagne Polisjungle 2017 pleit de Consumentenbond ervoor de zorgverzekeringsmarkt vóór de polisronde per 12 november 2017 op vier punten aan te passen. Om te beginnen moet de contractering tussen zorgverzekeraars en zorgverleners medio november zijn afgerond, het moment waarop verzekerden moeten kiezen. Volgens de Consumentenbond is dat nu nog steeds niet het geval.

Daarnaast zijn veel polissen binnen zorgverzekeringsconcerns geheel of nagenoeg identiek aan elkaar en kunnen volgens de Consumentenbond worden afgeschaft, zonder dat dit de keuzemogelijkheden van verzekerden beperkt.

Zorgverzekeringskaart

Verder informeren zorgverzekeraars consumenten nog onvoldoende over de inhoud van hun polis en het daarbij behorende inkoopbeleid. De vorig jaar door verzekeraars geïntroduceerde zorgverzekeringskaart is volgens de Consumentenbond een verbetering, maar moet worden uitgebreid met: volumeplafonds en andere behandelbeperkingen, duidelijkere aanduiding van de vergoeding bij bezoek aan een niet-gecontracteerde zorgverlener en informatie over welk percentage van de zorgverleners binnen een bepaalde branche is gecontracteerd.

Ten slotte stelt de bond dat consumenten moeite hebben met het onderscheid tussen een naturapolis en een restitutiepolis. De tussenvorm combinatiepolis maakt het bovendien nog onoverzichtelijker. Deze benaming moet daarom worden afgeschaft, zodat met ingang van 2018 alleen naturapolissen en restitutiepolissen overblijven.

 

 

 

Document acties

Back to top