Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

CBG-publieksfolder over spécialité en generiek

PW23 - 31-05-2017
Wat zijn generieke medicijnen, wat zijn de verschillen met het spécialité, is er verschil in werking en is wisselen veilig? Dat zijn enkele vragen die aan bod komen in de folder ‘Antwoorden op vragen over merkloze medicijnen’, van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
CBG-publieksfolder over spécialité en generiek

Met de folder wil het CBG het vertrouwen van patiënten in generieke geneesmiddelen wil vergroten en het goed gebruik ervan hoopt te bevorderen. Zeven van de tien medicijnen die patiënten op recept ophalen bij de apotheek zijn merkloos.

“Generieke medicijnen zijn net zo werkzaam en veilig als de originele medicijnen, maar niet iedere patiënt is hetzelfde”, stelt CBG-voorzitter Bert Leufkens. “Minder wisselen, goede voorlichting en het bieden van een oplossing op maat als een patiënt klachten heeft, versterkt het vertrouwen in de medicijnen en het goede gebruik ervan.”

Met de folder biedt het CBG een handreiking aan apothekers die dagelijks vragen van patiënten krijgen over merkgeneesmiddelen en merkloze medicijnen. Naast feitelijke informatie over generieke geneesmiddelen komen in de folder ook de praktische kanten van het wisselen van spécialité naar generiek aan bod: is er verschil in werking, kan ik veilig wisselen en wat te doen bij klachten?

Het CBG heeft de folder gemaakt in samenwerking met onder meer de Consumentenbond, de Patiëntenfederatie Nederland en een aantal patiëntenorganisaties, waaronder het Longfonds. Ook de KNMP, het NHG en bijwerkingencentrum Lareb hebben een inhoudelijke bijdrage geleverd. De folder is te downloaden op www.cbg-meb.nl of te bestellen via communicatie@cbg-meb.nl.

Document acties

Back to top