Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

CBG: geen defect bij salmeterol met fluticason

PW13 - 24-03-2017
Bij de generieken salmeterol met fluticason van de merken Vincion en Focus zijn geen aanwijzingen gevonden voor een productdefect. Dat concludeert het College ter Beoordeling van Geneesmiddel (CBG) op basis van eigen onderzoek.
CBG: geen defect bij salmeterol met fluticason

Aanleiding voor het CBG-onderzoek waren 22 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb in 2016 had ontvangen over mogelijk verminderde werkzaamheid van salmeterol met fluticason, door omzetting van het spécialité Seritide naar de preferente generieken van Vincion en Focus.

Het CBG meldt het signaal van Lareb zorvuldig te hebben bestudeerd. Ook heeft het CBG onderzoek gedaan bij het Nederlandse bedrijf Focus Care, distributeur en vergunninghouder van Vincion en Focus.

Volgens het CBG zijn er gaan aanwijzingen voor een productdefect, ook zijn er geen recente wijzigingen in het productieproces. In andere landen wordt dit middel zonder problemen gebruikt.

Mogelijk zijn de klachten ontstaan toen patiënten op deze middelen zijn omgezet van een ander merk, als gevolg van het preferentiebeleid. Volgens het CBG is er altijd een kleine groep patiënten die anders reageert op een middel, en uit onderzoek blijkt dat een omwisseling onzeker maakt.

Het CBG adviseert daarom patiënten goed voorlichting te geven bij het omzetten van salmeterol met fluticason.

Salmeterol met fluticason van de merken Vincion en Focus zijn sinds januari 2016 als preferente geneesmiddelen opgenomen door meerdere zorgverzekeraars, waaronder VGZ, CZ en Menzis.

Document acties

Back to top