Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

€ 1,5 miljoen voor DNA-diagnostiek bij kanker

PW14 - 30-03-2017
Met genetische technieken gaan Nederlandse onderzoekers het voorschrijven van oncolotica beter afstemmen op de individuele patiënt. De projectgroep genaamd TANGO ontvangt hiervoor een subsidie van € 1,5 miljoen vanuit ZonMW, KWF Kankerbestrijding en Zilveren Kruis.
€ 1,5 miljoen voor DNA-diagnostiek bij kanker

TANGO richt zich op Whole Genome Sequencing (WGS), ook wel ‘next generation sequencing’ genoemd, meldt het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. In de projectgroep zijn onderzoekers vertegenwoordigd uit negen centra, waaronder Antoni van Leeuwenhoek, Universitair Medisch Centrum Utrecht en Erasmus Medisch Centrum.

WGS kan specifieke veranderingen in het DNA van kankerpatiënten opsporen. Dat levert diagnostische informatie op voor de huidige patiënt, maar ook onderzoeksinformatie waarmee de zorg voor toekomstige patiënten kan worden verbeterd.

Op dit moment gebruiken ziekenhuizen in Nederland WGS op verschillende manier voor DNA-onderzoek. De meeste kijken alleen naar bepaalde delen van het tumor-DNA. TANGO gaat onderzoeken wat de optimale strategie is om WGS in te zetten.

Aan het project werken mee: pathologen, genetici, oncologen, ethici, juristen en gezondheidseconomen uit de negen verschillende expertisecentra.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Diagnostiek, Subsidie, DNA, Kanker
Back to top