Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Apotheker kan goedkoop zelf biological maken’

PW24 - 06-06-2017
Apothekers kunnen met een ‘bionexpresso’-apparaat zelf biologische geneesmiddelen op maat maken en daarmee langdurige toelatingsprocedures omzeilen. Dit stelt biotechnoloog Huub Schellekens in een publicatie in Nature Biotechnology.
‘Apotheker kan goedkoop zelf biological maken’

Magistrale bereiding kan volgens Schellekens, hoogleraar farmaceutische biotechnologie aan de Universiteit Utrecht, een doorbraak forceren in de ontwikkeling van personalized medicine voor ernstig zieke patiënten. Voor magistrale bereiding hoeft geen markttoelating te worden aangevraagd en de productie is veel goedkoper.

In zijn mede door Zilveren Kruis, CZ en Menzis gefinancierde onderzoek maakt Schellekens biomoleculen, zoals eiwitten, met bestaande apparatuur. De meeste ziekenhuisapotheken beschikken volgens Schellekens nog niet over deze expertise en apparatuur. Schellekens voorziet een technologische ontwikkeling van gemakkelijk te bedienen, veilige ‘bionexpresso’-apparaten, waarmee uiteindelijk elke apotheek ieder recept voor een biological-op-maat kan maken,en op de lange termijn ook andere geneesmiddelen.

In samenwerking met andere onderzoekers werkt Schellekens aan een proof of principle van de magistrale bereiding in de apotheek, waarvan de resultaten op z’n vroegst in de loop van volgend jaar worden verwacht. Meer tijd is nodig om te kunnen garanderen dat de geneesmiddelen aan de hoogste kwaliteit en veiligheid voldoen.

Document acties

gearchiveerd onder: Biologicals, Bereiding, apotheek
Back to top