Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ZIN adviseert prijsarrangement Epclusa en Zepatier

PW49 - 29-11-2016
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) meent dat zowel Epclusa (sofosbuvir + velpatasvir) als Zepatier (elbasvir + grazoprevir) in aanmerking komt voor opname in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het ZIN adviseert de minister prijsarrangementen te bedingen, zoals ook is gebeurd bij andere direct werkende antivirale middelen (DAA’s) tegen hepatitis C.
ZIN adviseert prijsarrangement Epclusa en Zepatier

Het ZIN vindt de vaste combinatieproducten met DAA’s bij hepatitis C in principe onderling vervangbaar, maar het ministerie plaatst (combinatie)producten met DAA’s beleidsmatig op bijlage 1B van het GVS. Daarom heeft het ZIN geen uitgebreide beoordeling uitgevoerd.

Uitgaande van de lijstprijzen kost een kuur Epclusa € 45.999 en een kuur Zepatier € 41.397 (12 weken, 3 × 28 tabletten). Dit zet het ZIN af tegen de losse combinaties sofosbuvir + daclatasvir en sofosbuvir + simeprevir (> € 60.000) en de vaste combinaties Viekirax en Exviera (< € 40.000). Voor Epclusa schat het ZIN de jaarlijkse kosten op ongeveer € 29 miljoen en voor Zepatier op € 24 miljoen.

Document acties

Back to top