Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

App voor toedienen medicatie ziekenhuis

31-03-2016
Om veilig geneesmiddelgebruik te bevorderen, scannen verpleegkundigen in het Albert Schweitzer Ziekenhuis met een app het geneesmiddel én de barcode op het polsbandje van de patiënt. Het ziekenhuis heeft deze ‘scan app’ zelf ontwikkeld.
App voor toedienen medicatie ziekenhuis

Na het scannen van het medicijn en de barcode checkt het voorschrijfsysteem of de patiënt de juiste medicatie heeft gekregen. Ook legt het systeem vast dat het middel is verstrekt. Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht werkt al enkele jaren met barcodecontrole, waarbij de barcodelezer is gekoppeld aan een laptop op de medicatiewagen. Dit systeem was volgens het ziekenhuis echter niet waterdicht omdat de intraveneuze geneesmiddelen buiten de pillenrondes worden klaargemaakt voor toediening.

Om alle infusen, injecties en 'tussendoor-medicatie' net zo veilig te maken als de vaste pillenrondes heeft het ziekenhuis de app laten ontwikkelen. Op elke verpleegafdeling zijn vier iPods met de Scann-App aanwezig. Twee scanhandelingen met de app moeten waarborgen dat de juiste patiënt de juiste medicatie krijgt.

Het ziekenhuis verwacht de veiligheid in de toekomst verder te kunnen verhogen door uiteindelijk alleen maar gebarcodeerde geneesmiddelen te gebruiken. Nu hebben nog niet alle geneesmiddelen zo’n code, waardoor de controle soms wel handmatig moet plaatsvinden.

 

Document acties

Back to top