Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Rechter bekrachtigt boetes uitstel generiek

PW39 - 29-09-2016
Innovatieve en generieke fabrikanten die afspreken te wachten met het op de markt brengen van een generiek zijn terecht beboet door de Europese Commissie. Dat heeft de Europese rechter bevestigd in een uitspraak in de Lundbeck-zaak.
Rechter bekrachtigt boetes uitstel generiek

De Deense fabrikant Lundbeck werd samen met vier generieke producenten beboet voor de deals die zij hadden gesloten om de lancering van nieuwe generieken uit te stellen. Lundbeck wilde daarmee langer kunnen profiteren van het op dat moment al verlopen patent op het antidepressivum citalopram. Het bedrijf betaalde Generics UK, Arrow, Alpharma en Ranbaxy als zij de markttoegang van hun generieke varianten van dit middel zouden uitstellen.

Van de Europese Commissie kreeg Lundbeck een boete van € 94 miljoen, de vier generieke fabrikanten moesten samen € 52 miljoen betalen. Lundbeck en de vier producenten van generieke middelen gingen in beroep tegen deze boetebeschikking.

Het Gerecht, de Europese rechter die valt onder het Hof van Justitie van de Europese Unie, heeft nu in een uitspraak bevestigd dat de Europese Commissie juist heeft geoordeeld door te stellen dat Lundbeck de concurrentie heeft afgekocht. Dat de generieke fabrikanten hebben ingestemd met Lundbeck om uit de markt te blijven, is volgens de rechter ook aangetoond door de Commissie. Verder heeft de Deense fabrikant de Europese Commissie niet kunnen overtuigen dat deze deals nodig zijn om het intellectuele eigendom te beschermen.

Het is de eerste keer dat de Europese rechter zich heeft uitgesproken over de pay-for-delay-schikkingen in de farmaceutische sector. In de afgelopen jaren heeft de Commissie in twee andere zaken innovatieve en generieke fabrikanten beboet voor het vertragen van de markttoegang van een generieke variant. Daarbij ging het om fentanyl van Johnson & Johnson en perindopril van de Franse farmaceut Servier.

Document acties

Back to top