Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Proefproces tegen ministerie om overtijdbehandeling

12-09-2016
Een groep van huisartsen, seksuologen en een abortusarts heeft het ministerie van Volksgezondheid gedagvaard vanwege een uitspraak over de verstrekking van de abortuspil.
Proefproces tegen ministerie om overtijdbehandeling

De artsen zijn het oneens met de stelling van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat het voor huisartsen verboden zou zijn om de abortuspil voor te schrijven voor een overtijdbehandeling (OTB).

Samen met de stichting Women on Waves, stichting Proefprocessenfonds Clara Wichmann en de Vereniging Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam-Stellenland hebben de artsen een procedure aangespannen. Ze eisen dat minister Edith Schippers van VWS officieel de uitspraak van de Inspectie corrigeert.

Voor huisartsen is het sinds mei 2015 mogelijk de abortuspil Sunmedabon (mifepriston + misoprostol) voor te schrijven voor een OTB, mits zij beschikken over een vergunning op basis van de Wet afbreking zwangerschap (Waz). Minister Schippers heeft onlangs aangekondigd eind dit jaar een voorstel naar de Kamer te sturen om de OTB onder de Waz te brengen. De eisers zijn het daarmee niet eens omdat volgens hen de OTB buiten deze wet moet blijven.

 

 

 

Document acties

Back to top